Scroll Top

Επιχειρηματική αποστολή στο πλαίσιο της Export Initiative Energy (12 έως 14.03.2018)

Η επιχειρηματική αποστολή της Τεχνολογίας Αποθήκευσης Ενέργειας για την Ενσωμάτωση στο Δίκτυο ΑΠΕ (Energiespeichertechnologien und Netzintegration Erneuerbarer Energien) του ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε στη περιοχή της Φρανκφούρτης επιχειρήσεις, οι οποίες χρησιμοποιούν  τεχνολογίες για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τεχνολογίες αποθήκευσης και εξοικονόμησης ενέργειας και είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα σχετικά με τις εμπειρίες και τα αποτελέσματα από την εφαρμογή τους.

Η αποστολή επισκέφθηκε το Active Plus House στη Φρανκφούρτη, τις εταιρείες juwi AG, IRIS Energy καθώς και το House of Clean Energy. Στο συνεδριακό κέντρο του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης, τα μέλη της αντιπροσωπείας παρακολούθησαν διαλέξεις από τον Dr. Ing. Ing. Dipl.-Ing. Matthias Puchta, Επικεφαλής του Τμήματος Αποθήκευσης Ενέργειας στο Ινστιτούτο Fraunhofer για την ενεργειακή οικονομία και τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, για την ενσωμάτωση στο δίκτυο και τον ευέλικτη ενεργειακή προμήθεια, καθώς και από τον Μichail Difliff, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αiοlis GmbH και τον Kirein Frank, Διευθύνοντα σύμβουλο CEB Ενέργειας, για την υποθαλάσσια αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας για τα μη συνδεδεμένα νησιά.

Επιπλέον, έγινε παρουσιάση των εταιρειών Autarsys GmbH, Concept Green GmbH, Easy Smart Grid GmbH, Enercon GmbH και Adaptive Balancing Power GmbH. Στην έκθεση «International Renewable Energy Storage» στο Ντίσελντορφ, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον Οργανισμό Αποθήκευσης Ενέργειας, το stand για την ενεργειακή εξαγωγή του  γερμανικού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, καθώς και stands επιμέρους εταιρειών και είχε την ευκαιρία να μελετήσει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της αποθήκευσης ενέργειας.

H αποθήκευση ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα όσον αφορά τα νησιά που δεν είναι συνδεδεμένα με την ηπειρωτική χώρα, και χρειάζεται να τροφοδοτούνται όλο και περισσότερο με ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, έτσι ώστε η ηλεκτρική παραγωγή με μηχανές με καύσιμο ντίζελ να περιοριστεί και το καταναλωτικό κοινό να ανακουφιστεί μέσω των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας. Η επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των τεχνολογιών αποθήκευσης και των υβριδικών συστημάτων αναμένεται να επιτευχθεί επίσης με την εξέλιξη της ηλεκτροκίνησης. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την ενσωμάτωση των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας είναι η αλλαγή της ενεργειακής νομοθεσίας, η οποία σήμερα δεν προβλέπει διατάξεις σχετικά με την αποθήκευση ενέργειας.

Η σπουδαιότητα του θέματος έγινε σαφής  και από το μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή στην αντιπροσωπεία (16 εκπρόσωποι ενεργειακών εταιρειών και πανεπιστημίων). Η αντιπροσωπεία ήταν οργανωμένη εξαιρετικά από το ελληνογερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, εκπροσωπούμενο από τον Γιώργο Θεοδωράκη και τον Matthias Hoffmann και από την eclareon GmbH, εκπροσωπούμενη από τον Paul  Rydzek. Ευχαριστούμε πολύ τους διοργανωτές και τις φιλόξενες εταιρίες. Η MstR εκπροσωπήθηκε στην αντιπροσωπεία από τον Dirk Reinhardt (Partner). Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Εύα Κέκη  και τον Dirk Reinhardt.